אנשים רבים נוטים להתבלבל בין פרויקטים של תמ"א 38 לבין פרויקטים של פינוי בינוי.
על אף ששני ההליכים דומים אחד לשני במידה רבה ובעלי מטרות דומות, שני ההליכים הללו שונים אחד מהשני במגוון רחב של אלמנטים ופרמטרים.
בכדי שתוכלו להבין יותר טוב מה ההבדלים בין השניים ואיזה הליך עדיף יותר עבורכם, סיכמנו עבורכם את כל מה שתצטרכו לדעת על ההבדלים העיקריים בין פינוי בינוי לתמ"א 38.
קודם כל, חשוב לזכור שעל אף שמטרת העל של שני התהליכים הוא התחדשות עירונית ושיפור פני העיר, בתהליכי תמ"א 38 המטרה העיקרית הינה שיפור התשתיות של בניינים ישנים מפני רעידות אדמה, בעוד שפרויקטים של פינוי בינוי הינם יותר מוכווני רווח ושיפור חזות העיר והבניין. כמו כן, בתהליכי תמ"א 38 לעיתים אין צורך להרוס את הבניין הקיים וניתן לעבוד על בסיס התשתיות הקיימות בו.
אילו בניינים מתאימים לתמ"א 38 ואילו לפינוי בינוי?
ראשית, נרצה להסביר אילו סוגי בניינים נוטים לעבור יותר תהליכי תמ"א 38 ואילו תהליכי פינוי בינוי. הליכי תמ"א 38 רגילים מכוונים יותר לבניינים בודדים, בעוד שהליכי פינוי בינוי מכוונים יותר לקומפלקסים רחבים יותר עם מספר רב של דירות, ולעיתים רבות אף לשכונות מגורים שלמות.
מה התהליכים המקדימים לתמ"א 38 ולפינוי בינוי?
בעוד שהוצאה לפועל של פרויקט תמ"א 38 דורשת אישור של הוועדה המקומית והיתר בניה בלבד, מיזמי פינוי בינוי הינם איטיים ומסורבלים הרבה יותר, ודורשים לא מעט בירוקרטיה ואישורים נוספים. כמו כן, הליכי פינוי בינוי לרוב יקודמו על ידי המועצה המקומית או על ידי יזמים פרטיים.
מה לגבי התנגדויות של דיירים?
כפי שציינו למעלה, מיזמי פינוי בינוי לרוב לוקחים זמן רב הרבה יותר, והרבה יותר פגיעים להתנגדויות של דיירי הבניין.
מה הם התנאים לביצוע פרויקט פינוי בינוי לעומת תמ"א 38?
בכדי להוציא לפועל מיזם פינוי בינוי, נדרשת הסכמה של 50% מהדיירים בבניינים בודדים, ושל כ- 60% מהדיירים במתחמי מגורים גדולים, וכן שהמתחם עצמו יוכרז לפינוי בינוי על ידי משרד הבינוי והשיכון. כמו כן, במקרה של התנגדות של אחד מבעלי הדירות, נדרשת הגשת תביעה נגד המתנגד של כ- 80% מבעלי הדירות בבניין.
לעומת זאת, מיזמי תמ"א 38 מצריכים חתימה של כ- 80% מדיירי הבניין וכן אישור של מהנדס.
מה הרווח לבעלי דירות בתמ"א 38 ובפינוי בינוי?
דיירים אשר בניין מגוריהם עבר תהליך פינוי בינוי לרוב יקבלו דירה גדולה ומודרנית יותר עם שווי שוק גבוה בהרבה ממה שהיה טרם סיום הפרויקט. כמו כן, לרוב הדיירים מקבלים שיפור לאיכות חייהם דרך התקנת מעליות, מחסנים, מרפסות, חניות וכדומה. חשוב לציין כי דיירים בבנייני שעוברים פינוי בינוי זכאים לקבל על פי חוק מגורים חלופיים על ידי היזם למשך כל תקופת הבניה.
במיזמי תמ"א 38, הדגש העיקרי הוא חיזוק תשתיות הבניין כנגד נזקי רעידות אדמה, אך גם כאן הדיירים לרוב מקבלים דירות חדשות ומודרניות יותר.